Tip: Multiple groups grouping (nested) in query (built into AIM from v.8.6)

Contains tips for configurators working with Aware IM
Post Reply
hpl123
Posts: 2382
Joined: Fri Feb 01, 2013 1:13 pm
Location: Scandinavia

Tip: Multiple groups grouping (nested) in query (built into AIM from v.8.6)

Post by hpl123 »

Hi all,
Here is a tip on how to get multiple groupings in a query so you could have for example:
Group 1
Group 2
Data

The only thing with this script is the group template is not used (the group template is used to format the name of the group for example) so the group name will be: Group 1: Value of Group 1 (instead of just the value which is the way it works when using grouping from Aware). It is probably possible to define the group template but I haven´t dug into that yet, if anyone knows how to define the group template, please share the solution.

Add the following to the queries advanced (init) script and the field parameter is the group and just add multiple groups to get multiple groupings (nested):

Code: Select all

var ds = config.dataSource;
ds.group = [{field:"GroupTemp", dir: "asc" },{ field: "FlagTemp", dir: "asc"}];
Update: This is from v 8.6 built into AwareIM I have been told by Pointswell (have not upgraded and tested it yet).
Last edited by hpl123 on Wed Jun 02, 2021 8:35 am, edited 1 time in total.
Henrik (V8 Developer Ed. - Windows)
hpl123
Posts: 2382
Joined: Fri Feb 01, 2013 1:13 pm
Location: Scandinavia

Re: Tip: Multiple groups grouping (nested) in query

Post by hpl123 »

Update:
Here is also how to customize the group header name:

Code: Select all

var ds = config.dataSource;
config.columns=[
{field: "GroupTemp", title: "Group",groupHeaderTemplate: "#= value #" },
{field: "FlagTemp", title: "Flag", groupHeaderTemplate: "#= value #" },
{field: "ItemPresentationTemp",encoded: false}];
ds.group = [{field:"GroupTemp", dir: "asc" },{ field: "FlagTemp", dir: "asc"}];
When using this above you can customize the group header to anything you want, see here for parameters:
http://docs.telerik.com/kendo-ui/api/ja ... erTemplate

NB: When using this above you have to add all columns you want (this above override all column settings set in the config tool) so in the code snippet above, the 2 first fields are for the grouping and they have the group header template as you can see. The last one is just for a row of data and the encoded parameter is added to enable html presentation in the query row).
Henrik (V8 Developer Ed. - Windows)
PointsWell
Posts: 1169
Joined: Tue Jan 24, 2017 5:51 am
Location: 'Stralya

Re: Tip: Multiple groups grouping (nested) in query

Post by PointsWell »

This is awesome and has fixed a whole bunch of issues I have been having with the lack of tabs within panels of a VP.

How do you render this to be collapsed on opening?
tford
Posts: 4199
Joined: Sat Mar 10, 2007 6:44 pm

Re: Tip: Multiple groups grouping (nested) in query

Post by tford »

I would be interested to see a screen shot of the output this produces.
Tom - V8.5 build 2830 - MySql
PointsWell
Posts: 1169
Joined: Tue Jan 24, 2017 5:51 am
Location: 'Stralya

Re: Tip: Multiple groups grouping (nested) in query

Post by PointsWell »

Screen Shot 2017-07-21 at 23.01.13.png
Screen Shot 2017-07-21 at 23.01.13.png (18.58 KiB) Viewed 17490 times
hpl123
Posts: 2382
Joined: Fri Feb 01, 2013 1:13 pm
Location: Scandinavia

Re: Tip: Multiple groups grouping (nested) in query

Post by hpl123 »

PointsWell wrote:This is awesome and has fixed a whole bunch of issues I have been having with the lack of tabs within panels of a VP.

How do you render this to be collapsed on opening?
Not yet no, I did google it and it SEEMED a JS/Jquery simulated click was the only way BUT this may have been old information so may be possible now. I have no use for this solution yet for some time so will probably not dig into to it yet but if you find the solution please share :). Thanks
Henrik (V8 Developer Ed. - Windows)
yuri.rj
Posts: 220
Joined: Tue Jan 11, 2011 8:05 pm

Re: Tip: Multiple groups grouping (nested) in query

Post by yuri.rj »

to expando or collapse first level...

Code: Select all

// first expand the first master table row
grid.expandRow(".k-master-row:first");
grid.collapseRow(".k-master-row:first");
Using the code below have problems when you have an editable column.

Code: Select all

var ds = config.dataSource;
config.columns=[
{field: "GroupTemp", title: "Group",groupHeaderTemplate: "#= value #" },
{field: "FlagTemp", title: "Flag", groupHeaderTemplate: "#= value #" },
{field: "ItemPresentationTemp",encoded: false}];
ds.group = [{field:"GroupTemp", dir: "asc" },{ field: "FlagTemp", dir: "asc"}];
So, its possible to use:

Code: Select all

config.columns[0].groupHeaderTemplate="#= value #";
config.columns[1].groupHeaderTemplate="#= value #";
This way you don't lose the AwareIM behavior.

It works for me.
PointsWell
Posts: 1169
Joined: Tue Jan 24, 2017 5:51 am
Location: 'Stralya

Re: Tip: Multiple groups grouping (nested) in query

Post by PointsWell »

yuri.rj wrote:So, its possible to use:

Code: Select all

config.columns[0].groupHeaderTemplate="#= value #";
config.columns[1].groupHeaderTemplate="#= value #";
This way you don't lose the AwareIM behavior.

It works for me.
I've been trying to use this, but I am assuming that there is some setup missing as just using the

Code: Select all

config.columns[0].groupHeaderTemplate="#= value #";
config.columns[1].groupHeaderTemplate="#= value #";
doesn't appear to do anything
PointsWell
Posts: 1169
Joined: Tue Jan 24, 2017 5:51 am
Location: 'Stralya

Re: Tip: Multiple groups grouping (nested) in query

Post by PointsWell »

hpl123 wrote: Fri Jul 28, 2017 8:08 am
PointsWell wrote:This is awesome and has fixed a whole bunch of issues I have been having with the lack of tabs within panels of a VP.

How do you render this to be collapsed on opening?
Not yet no, I did google it and it SEEMED a JS/Jquery simulated click was the only way BUT this may have been old information so may be possible now. I have no use for this solution yet for some time so will probably not dig into to it yet but if you find the solution please share :). Thanks
The fix to this is to combine the Javascript with the Config Tool UI.

In the UI set the Group column and initially collapsed then in the JS create the conditions to group the multiple levels.

I have used the config.groupable="true" to allow user modification of the grouping condition.

The down side is that every time the user changes the grouping order it refreshes the grid and collapses everything again.
Screen Shot 2021-03-09 at 13.54.47.png
Screen Shot 2021-03-09 at 13.54.47.png (34.02 KiB) Viewed 2826 times
Post Reply